Cannabisolie og den medicinske effekt

Cannabisolie og den medicinske effekt
28 Jan
10:05

Brug af cannabisolie begynder at blive mere udbredt. Selvom cannabisplanten måske primært af kendt for dens euforiserende effekt, har flere mennesker fået øjnene op for plantens medicinske effekter. Særligt for kræftpatienter og sklerosepatienter har planten vist sig at have gavnlige effekter. Olien er dog langt fra lovlig herhjemme og der hersker stadig stor debat om hvorvidt medicinen skal være tilgængelig på det medicinske marked.

Som det ser ud lige nu, er forskningen på området stadig i fuld gang. Forskerne tøver stadig med at sige god for de gode virkninger og afvise eventuelle bivirkninger. Der er dog præparater, der er lovlige på det danske marked. Disse præparater indeholder forholdsvis små mængder af det aktive stof med den gavnlige effekt, hvorfor mange patienter ikke får noget ud af medicinen og dermed vender sig til det sorte marked for at købe cannabisolie. Hertil kommer det faktum, at størstedelen af de danske læger tøver med at udskrive præparaterne. Men hvad er cannabisolie egentlig og hvilke medicinske effekter har det? Det kan du få svar på lige her.

Hvad er cannabisolie?

Cannabisolie bliver udtrukket af cannabisplanten. Mange forbinder netop denne plante med hash eller pot, som er et euforiserende stof. Dette er dog ikke ensbetydende med at cannabisolie er euforiserende. Cannabisolie er lovligt i hele EU, men kun nogle få typer af præparater er som sagt lovlige i Danmark. Cannabisolie fås i forskellige former, det ses dog oftest i som en tyk olie.

THC er det aktive stof, der gør cannabis euforiserende. I den lovlige cannabisolie er tilstedeværelsen af netop dette stof så minimal, at man ikke mærker nogen som helst euforiserende effekt. Man får derfor kun de medicinske effekter af det andet aktive stof i cannabis – CBD. Mange tror at cannabisolie er euforiserende netop fordi det aktive stof TCH altid er tilstede i cannabisplanten. Man kan dog udtrække olien på en måde, hvor THC udelades og hvor der dermed kun findes CBD i olien.

Forskning og medicinske effekter

Forskerne arbejder i øjeblikket på fuldt tryk. Forskningen i cannabis og de medicinske effekter er kommet langt, men forskningen er langt fra færdig. Forskningen har dog allerede vist nogle af plantens gavnlige medicinske effekter. Cannabisolie kan således hjælpe på smerter og kvalme.

Et sted, hvor forskningen halter er i forhold til produkter med tilstedeværelse af THC. Nogle forskere mener at have påvist at THC kan have positive effekter på blandt andet kræftcellens udvikling. Andre forskere støtter dog ikke denne forskning, hvorfor både Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse ikke mener at produkter med THC bør legaliseres i Danmark.

Cannabis har været ulovligt i Danmark siden 1969, hvilket har tilbageholdt fremskridt i forhold til forskning. Der er dog alligevel udført en lang række videnskabelige studier, der påviser de gavnlige medicinske effekter af cannabisplanten. Disse studier har blandt andet påvist gavnlig medicinsk effekt på diagnoser som migræne, kvalme, sklerose, gigt, svækket immunsvar, meningitis og Parkinson. Kræftpatienter kan også mærke gavnlige effekter af cannabisplanten i forhold til de mange bivirkninger de får som følge af kemobehandling.

« »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *